Forskaren bakom Blomstra

Möt forskaren Tom Ericsson – växtälskaren och esteten som får allt att växa. Till och med de mest exotiska växterna trivs i Täby utanför Stockholm.

Fotograf: Tomas Lagerström

Mitt hem och min trädgård är fullt av vackra märkligheter. Köper jag en ny växt tar jag hand om den och ser den inte som en förbrukningsvara som jag byter ut, säger Tom och berättar att han använder sig av den klassiska gödningen Blomstra till allt från kaktusar till buskar.

Tom Ericsson är hobbyodlare sedan barnsben. Kanske var steget till att studera biologi på universitetet inte så oväntat. I samband med sitt examensarbete kom han i kontakt med sin blivande mentor, professor Torsten Ingestad på Skogshögskolan och tillsammans studerade de skogsträdens näringsbehov.

– Det var min lycka, säger han och syftar på sin första kontakt med Torsten Ingestads unika syn på växters grundläggande näringsbehov som ligger till grund för näringsinnehållet i Blomstra.

Grönska från hela jorden

Det som står i läroböckerna är inte alltid detsamma som forskning och vetenskapliga försök visar, säger Tom Ericsson som är en uppskattad föreläsare och lärare när det kommer till växters näringsbehov och näringsupptag. Själv har han en trädgård och ett hem där det finns växter från jordens alla hörn och olika klimatzoner, så det finns gott om erfarenhet från vardagen. I den lilla trädgården finns ingen gräsmatta och större delen av året finns det ögonfröjd att njuta av.

Nu är det snart november och den höstblommande krokusen blommor. Sedan är det vintervila till i februari när de första buskarna vaknar till liv, säger Tom Ericsson som i stället får njuta av växtligheten inomhus.

Jag har Tillandsia i mina fönster i stället för gardiner. De hänger i fiskelinor och odlas utan jord. En gång i veckan lägger jag dem en timme i en hink med vatten innehållande ett kryddmått Blomstra per liter vatten, säger han och berättar historien bakom namnet:

Släktet har fått sitt namn av en av Linnés lärjungar, Elias Tillander som senare bytte namn till Tillandz. Han kom från Åbo och reste med båt till Uppsala för att arbeta med Linné. Han blev ständigt sjösjuk och bestämde sig för att han ville stanna till lands och en gång sägs han ha gått tillbaka till Åbo från Uppsala. Så när han fick namnge ett släkte blev det helt enkelt Tillandsia, berättar Tom Ericsson.

Samma behov – samma Blomstra

Att leva som man lär, heter det som bekant. Och det gör Tom Ericsson. Han använder Blomstra till all sin grönska – oavsett art.

Alla växter har i grunden samma näringsbehov för att klara grundläggande uppgifter som cellandning och fotosyntes. Och Tom Ericsson har själv gjort försök i bland annat urnor och krukor. Växterna fick samma totala mängd näring, men på olika sätt.

Några fick jord med långtidsverkande näring och några fick ogödslad jord men regelbunden tillförsel av Blomstra vid varje vattning. De som fick Blomstra blev större och mådde betydligt bättre generellt, säger Tom Ericsson och förklarar det logiska i det sättet att ge sina växter näring.

De fungerar som vi människor: Vi skulle inte må bra av att få mat och vatten i stora mängder på en och samma gång. Samma sak gäller för växterna.

 Också miljön gynnas av regelbunden och anpassad näringstillförsel.
– Om vi inte förstår växtens behov så är det lätt att ge alldeles för mycket näring på en och samma gång. Resultatet är att växten inte kan ta upp den och i stället får vi ett läckage till naturen – helt i onödan.

Så några tips till alla odlare:
För det första: Var nyfiken och läs på, det finns så mycket kunskap och erfarenhet att ta del av.  Det enklaste är att gödsla sina växter samtidigt som man vattnar. Blanda gärna en större mängd vatten med ett kryddmått Blomstra per liter vatten och använd vid varje vattning. Är det soligt och varmt behöver växten mer vatten och får automatiskt mer näring. Under vintervilan är näringsbehovet mindre. Då vattnar vi också mer sällan och givan blir mindre.  Enklare kan det inte vara, avslutar Tom Ericsson.